woensdag 03 november 2021

Vliegbasis de Peel, de Lakmoesproef!

Vliegbasis de Peel, de Lakmoesproef!

VLIEGBASIS DE PEEL - Na een paar decennia wil Defensie vliegbasis de Peel weer uit zijn slapende toestand halen en er permanent F-35 toestellen stationeren. Naast vliegen met de de F-35 zal het een hele trits aan andere activiteiten ontketenen. Denk aan vrachtvliegtuigen, drones, helikopters etc.

Op de website www.stopvliegbasisdepeel.nl is veel informatie te vinden. Er wordt getracht om de omgeving van de vliegbasis bewust te maken van wat er dreigt te komen. En dat is niet mis! Er komen 100 tot 200 vluchten gemiddeld per week gedurende 1/3 deel van het jaar. Dat gaat wringen met de relatieve rust die we nu kennen in Venray.

In de Peel & Maas heeft u kunnen lezen dat de dorpsraad van Vredepeel verder slaapt wat dit thema betreft. Merselo en het overkoepelende dorpsradenoverleg lopen ook nog niet echt warm. “We zien wel wat er komen gaat” is het gangbare credo.

En eigenlijk is dit ook niet vreemd. Het is eigen aan de mens eigen om als een kikker in een pan water pas in actie te komen als het water al kookt, maar dan is het te laat. Actueel voorbeeld is de extreem snel stijgende gasprijs. Qua klimaatverandering zullen we ook eerst een aantal oogstmislukkingen en dientengevolge lege supermarktschappen nodig hebben voor het kwartje echt valt. De 25 centimeter Valkenburg bui gaat ook in Venray vallen.

In Noorwegen zijn burgers erachter gekomen dat de F-35 vliegtuigen véél meer lawaai maken dan verwacht. Ze zijn compleet overvallen door het geweld. Defensie koopt er nu huizen op voor sloop en veel huizen moeten worden geïsoleerd.
Noorse defensie betaalt flinke compensatie voor lawaai F-35 | NOS

Pic 2
We kunnen echter geen extreme regenbuien en een paar superdroge jaren afroepen op commando.

Echter voor vliegbasis de Peel is het een ander verhaal. De ervaring kan wel op de stoepdeur komen simpelweg door de Lakmoesproef te organiseren. Laat dat vliegend tuig maar eens komen!

Als bestuurder zit namens Venray burgemeester Luc Winants in de Commissie Overleg & Voorlichting Milieu (COVM). De COVM is een adviescommissie van de minister van Defensie. De commissie is ingesteld op grond van de Wet luchtvaart en heeft twee belangrijke taken: overleg en voorlichting over milieu (doorgaans geluid) rondom de militaire luchthavens.

Dus onze eigen burgemeester kan gaan pleiten voor de Lakmoesproef. Hiermee maak je transparant wat ons als burgers in de gemeente Venray te wachten staat. Het helpt de mensen bij beslissingen zoals, wil ik nog wel bouwen in de Vredepeel? Of zal ik mijn huis in Merselo toch maar snel verkopen?

Kortom een halve dag met de F-35 oefenen in het luchtruim van Venray en wat landingen en doorstarts op vliegbasis de Peel is toch het minste waar we recht op hebben Luc!