maandag 29 maart 2021

De Vriendenrepubliek 2.0

De Vriendenrepubliek 2.0

CDA-KLIEK - Zaterdag 27 maart, bericht op de Telegraaf: SP vraagt “Wil de minister ingrijpen in Limburg?”, “ Is de positie van gouverneur Theo Bovens nog houdbaar?“.
De bestuurlijke situatie in Limburg is naar aanleiding van de IKL-subsidiekwestie weer landelijk nieuws geworden. Wederom een door het CDA gedreven schandaal dat verbijsterend is.

Donderdag 25 maart stonden de acteurs binnen de diverse schandalen met naam en toenaam uitgestald in de Limburger.

Club van 8 CDA vlegels
1- Herman Vrehen, voormalig CDA gedeputeerde, graait tonnen uit de Limburgse subsidiepot ;
2- Ger Koopmans, CDA gedeputeerde promotor van BosWerkt BV (Vrehen) in het CDA verkiezingsprogramma als vriend van de republiek;
3- Hubert Mackus, CDA gedeputeerde, promotor BosWerkt BV in het CDA verkiezingsprogramma als vriend van de republiek;
4- Patrick van der Broek, dijkgraaf, besluit om BosWerkt BV 250 ha bos te laten onderhouden anderhalve maand voordat het bedrijf officieel bestaat;
5- Dieudonné Akkermans, voorzitter Raad van Toezicht IKL, haalt de graaiende directeur Vrehen binnen;
6- Raymnond Knops, staatssecretaris, koopt lekker goedkoop grond van de provincie en de gemeente Horst knijpt een oogje dicht op bouwregels;
7- Jan Loonen, wethouder, koopt 35 ha grond als privépersoon van het Waterschap alwaar Ger Driesen en Patrick van den Broeck in de beslissingsboom zaten;
8- Mirjam Depondt, lid Provinciale Staten voor het CDA, onfrisse zaken binnen het L1 commissariaat.

Gelukkig zijn de campagneborden van het CDA langs de wegen verwijderd. De slogan “Nu doorpakken” begon een heel speciale lading te krijgen. Het begon echt een beetje op horizonvervuiling te lijken.

Op de site van het CDA staat uitgelegd wat de slogan zou moeten betekenen nl.:

Door te investeren in een sterke en eerlijke economie, een betrouwbare en dienstbare overheid en een krachtige samenleving waarin iedereen zich thuis voelt. Er liggen meer dan genoeg kansen. Onze plannen liggen klaar. Nu doorpakken!

Pic Nu doorpakken 2
Het blijkt dat door het CDA Limburg een geheel eigen invulling aan deze slogan wordt gekoppeld. Van eerlijkheid, betrouwbaarheid en dienstbaarheid is geen sprake meer. Krachtige samenleving, ja, maar we denken vooraleerst aan ons zelf en onze vrienden. Kansen, prima, maar CDA coryfeeën eerst. De plannen liggen zeker klaar en zodanig gevormd dat er formeel juridisch niets aan de hand is. We kunnen gewoon legaal graaien wat we willen. Morele statements zijn alleen maar iets voor in de folder als er campagne gevoerd moet worden.

Het doorpakken gebeurt volgens de bekende oude patronen beschreven in de Vriendenrepubliek Limburgse Kringen van Joep Dohmen. Vriendendiensten binnen de CDA kliek. Tonnen aan subsidies wegsluizen waarbij de raad van toezicht toevallig even een andere kant op keek. Even regelen dat er 35ha aan grond gekocht kan worden bij het waterschap terwijl onteigenen een veel goedkoper instrument was.

Kortom de morele ruggengraat is bij deze club niet meer aanwezig. Bij kritiek of vervelende vragen wordt “het is allemaal volgens de regels gegaan” in stelling gebracht. Zelfverrijking en vriendendiensten zijn een vanzelfsprekendheid geworden.

Het lijkt wel of we de goede oude tijden van De Vriendenrepubliek Limburgse kringen aan het herleven zijn. Zeg maar de versie 2.0 met een nieuwe generatie graaiers uit het CDA nest. De tekenen zijn overal aanwezig.

Laatste optekening met een CDA reukje was de boodschap van het Horster college. Dit college laat weten duizend nieuwe woningen te willen hebben gebouwd in 2025. De verantwoordelijke CDA wethouder wil maximaal ruimte om met de aannemers in zee te gaan waar hij “al fijn mee heeft samengewerkt”. Op basis van goed vertrouwen en een maximale vrijheid richting de aanbestedingsregels ziet hij wel zitten. Is hier nummer 9 voor het illustere rijtje hierboven in de maak? Deze insteek moet alle alarmbellen in Horst en het provinciehuis doen laten afgaan. Vertrouwen is goed maar controle is beter als tip aan de Horster gemeenteraad.

Het wordt voor Limburg tijd dat er een post-CDA tijdperk wordt ingeluid. Deze club is niet in staat integer te handelen. Dus een advies aan de minister is dan ook ingrijpen en uitmesten die handel. De eerste ratten hebben alvast het schip verlaten. Het is nu in de toekomst oppassen. Deze politieke vrienden hebben altijd wel weer een adviesbureautje achter de hand waarmee ze zich weer in de subsidiestromen kunnen vastzuigen.